Kvæder og Chili, årets sidste syltning

2018 har været et flot frugtår. Temmelig overraskende, i hvert fald for mig, givet hvor tørt og varmt det har været. Men nu er det ved at være endegyldigt slut. Det er snart november og alt hvad der skal plukkes er plukket og det der skal tørres og syltes er tørret og syltet.

Chilitørring

Der bliver forsyninger til det kommende års madlavning og mere til. Jeg har allerede tørret alle Jamaican Hot (og “alle” er mange flere end jeg kan forestille mig at bruge, men så igen, I år mangler jeg Lemon Drop). Tilbage er nu Habanero og Cayenne Long Slim. De er renset og skåret op, og skal nu bare ligger til tørre oven på akvariet i et par uger.

Kvædemarmelade

Der er mange flotte frugter på træet i år og de udvalgte blev til marmelade.
Med udgangspunkt I 14 frugter på hver ca. 300g er ingredienserne som følger:

  • 1800g kvæder skrællet og kernehuset fjerne, skåret i tern på ca. 2 cm
  • 30 g revet ingefær
  • Revet citronskal fra to citroner
  • Saft af en citron
  • 1 kg syltesukker (og så bruger jeg ikke kernehusene til at give stivelse)
  • 1 habanero kogt med i 5 minutter

Kvæderne skåret i tern tilsat lidt vand, så kogt i en time sammen med ingefær, citronskal og citronsaft. Derefter rørte jeg gryden igennem med et piskeris for helt at findele kvædeternene. Sukkeret blev tilsat og massen kogt op. Habaneroen fik lov at koge med ca. 5 minutter (næste gang lader jeg den koge med i længere tid). Herefter blev det hele hældt på glad. Det blev ca. 2¼ L

Chilisyltning

Goathorn er en sort jeg ikke har prøvet i lang tid og den var ikke så stærk som jeg huskede den. Til madlavning holder jeg mig mere til Cayenne, så her er en plantefuld og flotte frugter der mangler et formål. Hvorfor så ikke sylte? (især når jeg ikke har Jalapeño).
Til opskriften hentede jeg inspiration hos rigeligtsmor.dk og her er mængderne:

  • Lage: 1 L eddike, 200g sukker kogt op
  • Chili: 600 g skåret i skiver og top fjernet

Klargjorte chili lægges i glas med et par laurbærblade, kogende lage hældes over og låget lukkes. Mængden ovenfor blev til 1½ L.

Goathorn chili klar til syltning. Sammen medlage hylder mængden her 1½ L.

Goathorn chili klar til syltning. Sammen medlage hylder mængden her 1½ L.

Jeg vil følge rådet fra rigeligtsmor.dk og nu lade de syltede chili trække I et par uger før jeg smager dem.

Måneden i haven

Tidligere på måneden fik vi plantet en ekstra syren og forsythia ud mod sidevejen vi bor ved. Ellers er det nu mest oprydning. Græsset skal nok slås en sidste gang og havegangen renses når havemøblerne stilles ind.

Indenfor kæmper jeg med diatomer i akvariet – det er frustrerende at se et smukt nyindrettet akvarium bliver til brunt snask, men så kan jeg vel nyde udfordringen med at få tanken på fode igen. Fiskene lader ikke til at være generet af det – for eksempel er der stabilt nye Severum æg ca. hver 3-4 uge