Bæruge!

Så blev det bæruge – alting modner på næsten samme tid og så er det er bare om at komme igang med at høste, inden at det er for sent.

Vores række af bærbuske består (fra øst til vest) af rød stikkelsbær, grøn stikkelsbær, solbær, hvid ribs, rød ribs og hindbær. Hos os er det klart de grønne stikkelsbær der arbejdes med, hindbærene forsvinder nærmest af sig selv, mens vi stadig mangler at finde noget som vi vil bruge ribs og solbær til – udover at spise direkte fra busken, hvilket sådan set også fungerer fint.

Beregning af årets udbytte fra stikkelsbærbusken.

Vi plukker det heIe på én gang, for til marmelade synes vi, at det er fint, at de meget modne bær koger ud, mens de mindre modne bær overlever kogningen og kan genkendes som bær i den færdige marmelade. I år blev det til ca. 4½ kg bær fra den ene busk (4419 gram efter rensning og naboen fik en skålfuld over hækken) (Planten er ‘Invicta plantet i 2007 – i 2015 gav den 3½ kg. ].. Heldigvis havde vi lige tilpas med syltesukker på lager, så efter at have renset det hele (klart den kedeligste opgave i processen), kunne vi koge marmelade som følger:

Ingredienser

  • 1 kg frugt
  • 1 kg syltesukker
  • ½ vanillestang, flækket og frøene skrabet ud og ned i gryden
  • Lidt vand så sukkeret ikke brænder fast i bunden af gryden

 

Stikkelsbær koges til marmelade i gryde.

Det hele puttes i en gryde og varmes op under omrøring, så sukkeret ikke karameliserer. Når massen endelig er i kog skal den koge 2-5 minutter. Så fjernes skum med en hulske og massen hældes på varme, steriliserede glas. Når låget er sat på stilles glassene kort med bunden i vejret så låget også steriliseres.

(Jeg steriliserer ved først at skylle med kogt vand (passende forsigtigt, men klart min mindst foretrukne aktivitet når vi sylter), dernæst tilsættes ca. en teskefuld atamon på hvert glas og ryste/rulle til der har været atamon over det hele. Låg og gummipakninger til patentglas lægges i en skål med kogt vand tilsat atamon. Når glassene stilles på hovedet kan der være nogle der ikke slutter tæt. De vendes hurtigt om igen og opbevares i køleskab og spises først.)

På denne måde giver et kilo bær ca. 1½ kg marmelade.

Færdig produktion af stikkelsbærmarmelade i 2017.

Ugen i haven

  • Vi bliver stort set færdige med at rense terasser og fortov for ukrudt.
  • Blåregnen blev trimmet og skudene sat på espalieringstrådene.