Personligt Backup Version 3.0

Jeg går op i at lave ordentligt backup af mine data. Dels fordi jeg kan lide at have mine ting arkiveret pænt og ikke vil smide information væk hvis det kan undgås (og hvem ved hvornår jeg får brug for at kigge i mine gamle fysikrapporter fra gymnasiet? – vel, det ved alle: det får jeg aldrig – 25 år og tæller…) og dels fordi at jeg én gang, hvor jeg afveg fra min sædvanlige backup-rutine, havde en harddisk der fejlede med komplet tab af 4 måneders data til følge. Det brød jeg mig ikke om.

Den seneste  episoder med IT sikkerhed generelt og i særdeleshed angreb som WannaCry og NotPetya er ekstra motiverende, for de er både ødelæggende og svære at gardere sig imod.

Hvordan jeg har lavet backup i fortiden

Mine første backups må have været til 3½” disketter, først enkelte, så kategoriseret efter data type.  Som det voksede har jeg nok anvendt et værktøj som ARJ til at splitte foldere over flere disketter. Da CD-brændere blev til at betale fortsatte jeg med sådan een, derefter DVD.  Det kan kaldes backup version 1.

Livet blev lettere da fillagringstjenester som f.eks. DropBox dukkede up og gav mulighed for automatisk at synkronisere data fra ens PC med et lager i skyen. Der har været mange at vælge imellem, hvor forretningsmodellen typisk er at man får lidt plads (3-5 GB) gratis og så kan købe mere til. Ekstra plads kan været inkluderet ved med køb at nyt udstyr som f.eks. mobiltelefoner (100 GB i skyen i 2 år har været almindeligt) – kunderne skal på krogen og når man først er vandt til at have især fotos og video liggende sikkert og bekvemt i skyen hos en given tjeneste kan man fortsætte med at betale det månedlige abonnement for mere plads. Der er adskillige produkter med hver deres pris, styrker og svagheder. Det kan uddybes i et fremtidigt indlæg, men selv bruger jeg selv en kombination at DropBox, Google Drive og Microsoft OneDrive.

Ved siden af disse tjenester der stiller forskelige synkroniserings- og delefunktionalitet til rådighed, er der også tjenester der udelukkende fokuserer på backup i skyen.

Forskellige sky-tjenester er backup version 2, som med film og fotos udviklede sig til et mærkeligt patchwork af services og backup foldere som jeg ikke engang selv orkede at finde rundt i. Det var tid til at rydde op og finde version 3.

Krav – hvad søger jeg efter?

Kravene til mit personlige backup version 3 er at det skal være et system der for alle relevante filer indeholder

 1. Cloud backup: Alle filer skal være gemt i skyen, så hvis huset brænder mister jeg intet
 2. Offline backup: data skal være backet up på medie der kun er forbundet til netværk når backup foretages, så hvis jeg rammes af krypteringsmalware, kan jeg altid starte forfra med et uberørt medium.
 3. Versioneret backup: Det skal være muligt at rulle en fil tilbage til en tidligere version, f.eks. hvis et uheld sletter udført arbejde
 4. Lokalt backup, hvor jeg har en ekstra kopi af filer som det ikke er praktisk at gemme i skyen, bekvemt lavet på en disk der altid er online.

Hvad skal backes op?

Som udgangspunkt skal der laves backup af alt hvad man ikke ønsker at miste ved et uheld, hvad enten det skyldes hardware fejl, menneskelig fejl (“rm -rf /“) eller forbrydelse. Det kan være

 • Dokumenter (dvs. filer man selv frembringer eller gemmer, uanset format)
 • Fotos og hjemmevideo
 • Email (især hvis de downloades og slettes fra server)
 • Musik og film
 • Programdata/konfiguration

De første kategorier er lette at håndtere i backup. men ned igennem listen bliver det vanskeligt. For eksempel gemmer Outlook som standard downloaded emails i folderen C:\Users\<brugernavn>\AppData\Local\Microsoft\Outlook, hvor AppData som standard er skjult! (så kan man at bruge en mail fil liggende et andet sted).

Hvorvidt man kan acceptere at miste data af en given type afhænger hvor besværligt det vil være at lave backup, kontra værdien af disse data og hvor svært det vil være at genskabe dem. F.eks. er personlige fotos generelt uerstattelige, mens mit musikbibliotek (konverteret til FLAC fra CD), altid vil kunne genskabes fra CD igen (det meste er på Spotify/Youtube alligevel, så jeg er ikke sikker på at jeg ville gide hvis uheldet virkeligt er ude.)

Backup metoder – mulige løsninger

Krav 1: Cloud backup

Der er overordnet to typer af fillagringstjenester:

 1. cloud tjenster der inkluderer synkronisering og anden funktionalitet.med services, som f.eks. DropBox og OneDrive
 2. rene cload backup løsninger, som f.eks. CrashPlan og BackBlaze

Hvilken type man skal vælge er en afvejning imellem pris og behov. I en verden hvor man bruger sin smartphone til næsten alt, er det svært at komme uden om cloud tjenester til at dele data, men samtidig kan det være en dyr løsning til store mængder fotos, musik og film.

Krav 2: Offline backup

Et backup er offline når det ikke er forbundet til tændt computer, med mindre der skal hentes data fra det. Derved er det sikret imod enhver form for malware der måtte ramme ens PC.

Et offline backup udføres ved at kopiere data til en harddisk der efterfølgende fjernes fra computeren, f.eks. en ekstern harddisk der forbindes med et USB kabel (det kan i princippet stadig gøres ved at brænde data til CD/DVD/BlueRay, men det bliver langsomt, dyrt og bøvlet, med øget risiko for at man glemmer at lave de backups man skal – jf. min egen historie om datatab)

Kopiering af data kan enten være en simpel manual kopiering (CTRL+C, CTRL+V), gøres med et synkroniseringsporgram som f.eks. Microsofts SyncToy, eller ske med den backup software der følger med når man køber en ekstern harddisk.

Krav 3: Versioneret backup

Løsningen på dette krav er et overlap med kravet om kan enten håndteres ved manuelt er versionere filer eller foldere, bruge backup software eller overlade det til en cloud tjeneste.

Den første mulighed virker fint ved mindre datamængder, hvor filerne simpelthen kan kopieres til en folder på et sikkert sted og så mærkes med tidspunkt; men når datamængden fylder mere end en DvD bliver det besværligt.

Backup software som det der for eksempel følger med når man køber en ekstra harddisk er også en mulighed. Det er dog ikke software som jeg selv har megen eller frisk erfaring med som jeg selv har undgået fordi jeg fandt det svært at vælge hvad der skulle gemmes og hvad ikke, så jeg fortsatte i stedet med at brænde DVDer.

Endelig er der flere af cloud fillagringstjenesterne der giver mulighed for at hente en tidligere version af et dokument.

Krav 4: Lokalt backup

Svarer til offline backup, bortset fra at det medie som indeholder backup, forbliver forbundet til computeren. Det kan f.eks. være en NAS eller en intern harddisk. Man kan så enten udføre backup ved at kopiere filerne mauelt eller overlade det til til et værktøj som SyncToy at udføre kopier

Min løsning

Filer der backes up:

 1. Dokumenter backes up både i sky og offline, fuldt versioneret
 2. Fotos og hjemmevideo backes up både i sky og offline, fuldt versioneret
 3. Email er pt. ikke relevant for mig, for jeg anvender ingen email produkter der kræver at jeg gemmer mails lokalt (men tidligere har jeg flyttet mine outlook filer til en dokument folder der blev backet op i sky og offline)
 4. Musik og film har et lokalt backup, men de originale CD/DVD/BLueRay medier er i princippet offline backup.
 5. Programdata/konfiguration: Bliver ikke backet up: I de fleste programmer jeg bruger er standard setup helt fint og lettere at tilrette mine personlige preferencer end det vil være at administrere et backup.

Når det er besluttet hvad der skal laves backup af, så er næste skridt at gøre det så let som muligt, startende med at gøre det let at finde de data som skal gemmes – for eksempel ved at lægge dem alle på samme sted. I mange år har jeg brugt at lægge data på separat harddisk uden systemet, først så jeg lettere kunne reinstallaere OS uden at påvirke mine data, men også som en god måde at sikre at hvis der skete noget med OS, så var data upåvirket. (den eneste gang jeg afveg fra princippet kostede mig fire månedes data; til gengæld var jeg oppe at køre efter få timer da jeg slettede mit OS i januar).

Så jeg har mit system på C drev og data på D drev. Den primære placering er OneDrive for Business, men jeg bruger også Google Drive i forbindelse med nogle Google services og DropBox til at uploade billede fra min telefon og til at dele file med andre. Dermed er alle disse data automatisk backet op i skyen. På samme drev ligger alle fotos i en separat folder (afhængigt af billedmængden kan man også lægge dem i en cloud folderne, men de bruger en mængde plads – især hvis man ikke vil slette sine RAW filer og har et omfattende billedebibliotek i Lightroom.

Træ med drev og foldere på min PC. Der er backup af folderne i de røde bokse.

Det hele backes up i CrashPlan, som har versionering af filer.

Derudover backes disse foldere også op til en offline harddisk.

Backup strategier for drevene i min PC.

Film og musik: Ligger på en NAS som er mappet til min PC som drev Z. Jeg laver lokalt backup til et intern drev ved hjælp af SyncToy. De kan i princippet også backes up til online backup service (f.eks. har Crashplan ikke grænse på hvor store filer og hvilket typer der kan gemmes), men det vil tage tid og har mig altid lavere prioritet en det indhold jeg skaber selv, så det er en risiko jeg kan level med . Det var i hvert fald fuldt tilstrækkeligt da min NAS gik i stykker i forrige uge, men når alt kommer til alt, så får jeg alligevel det meste af musikken fra Spotify og kunne godt erstattes med filmbiblioteket erstattet med hjælp fra webtjenester som Netflix og HBO Nordic.

Ugen der gik

 • Sluttede mit kig på Star Wars prequels det selvfølgelig sted: Revenge of the Sith – vel, hævn for hvad? Jeg kan ikke huske om sith-begrebet overhovedet nævnes i den oprindelig trilogi, og der er ikke noget i de første to prequel film der giver anledning til at sitherne skal have noget hævnet. Der er stadig masser af one-liners der skærer i ørene, især Anakin’s første”here is where the fun begins” virker upassende når hans kammerater dør omkring ham. Måske han bare er en skidt knægt. Men ellers, når jeg ser bortfra one-liners og scenernene med Anakin/Padme, så er filmen faktisk udmærket. Den sidste duel over lavaen presser min realitetssans for langt (lige som scenen i den brændende bygning i Quantum of Solace blev for fjollet), men man kan selvfølgelig altid sige at Kraften beskytter dem…
 • Har på mit arbejde oplevet (Not)Petya på personligt hold og deltaget i oprydningsarbejdet. Ubehageligt at se det ske lige foran én selv dér på skærmen og efterfølgende opleve skadernes omfang.
 • Har installeret ny NAS – som forventet ganske smertefrit takket været mit lokale backup af musik og film.
 • Mere smertefuldt var det at fjerne harddisken fra den gamle NAS, hvor det tilsyneladende blot var netforbindelsen der ikke virkede – det kostede mig en snit i fingeren fra diskens afskærmning, til gengæld rede jeg en velfungerende 3TB disk fra at ende i storskrald.

Relaterede indlæg

Steam Incident leaves No One Steaming