Bæruge 2018

Denne sommer (2018) er helt sikkert den tørreste jeg kan huske (DMI er enige, så langt som de regner tilbage). 2 uger uden regn, måske 3 er ikke usædvanligt i en dansk sommer, men indtil i går var det over 2 måneder siden der sidst faldt noget som var værd at tale om. Om et par timers let regn gør væsentlig forskel for haven vil vise sig.

Imens det meste tørrer ud, så trives vores frugt- og bærbuske. Måske fordi planterne står i halvskygge, så grenene får sol, mens jorden ved rødderne ikke gør det. Det er i hver fald ikke på grund af vanding, for dér har vores nyeste nye stauder haft prioritet).

Udbyttet har været fint:

  • Grøn stikkelsbær ca. 6 kg (invicta, til sammenligning fik vi 4½kg sidste år)
  • Rød stikkelsbær 587 gram (hinnonmaki)
  • Blåbær: 458 gram (alle modne bær før en mini ferie, der er stadig masser tilbage som skal modne)
  • De grønne stikkelsbær blev kogt til marmelade efter den sædvanlige opskrift, som giver 1½ til 1¾L marmelade per kg bær.

Jeg har brugt samme opskrift til blåbær, bortset fra at Habanero har erstattet vanille. To tørrede habanero blev kogt med, men resultatet var ikke overvældende, givet at en enkelt tørret frugt normalt kan fyrre godt op må i for eksempel en simreret. Jeg vil øve mig.

De røde stikkelsbær blev renset og frosset – det var ikke lige tid til at koge dem dén dag.

The year’s harvest of red gooseberry.

Der er stadig masser af ribs og solbær tilbage, så jeg tror jeg laver nogle små portioner af dem også, f.eks. efter denne opskrift, hvor jeg bare skal vurdere konverteret måleenhedenerne til europæiske. Opskriften giver også det gode tip at fryse frugten før tilberedning, for det lettere at fjerne frosne bær fra stænglerne.

Ugen i haven

(lidt mere end en uge, men – well)

  • Krydderurter udvikler sig godt efter at jeg rydede beddet grundigt op tilbage i maj.
  • Vi er nu selvforsynende med hyldeblomster til saft (OK, vi lavede også kun circa 1½L – vi søger at undgå sukkerdrikke i det lille hjem).
  • Stauder overlever tørke ved jævnlig vanding.
  • Gad vide om græsplænen overlever. Ellers er dette måske muligheden for at lave ny – mosset er i hvert fald væk.

Relaterede Indlæg

Bæruge! (2017)