Tilbageblik på haveåret 2017

Så er det slut med året 2017 i haven. Det er nok meget godt. Som antydet i oktober, så har jeg slet ikke nået så meget i haven som jeg ville forvente på et gennemsnitligt år. Kedeligt vejr bærer sikker en del af skylden, men vi har også haft nogle indendørs omflytningsprojekter der tog tiden i weekender og ferier. Vejret i det sene efterår har været lige så vådt og gråt som det plejer, så det har heller ikke været oplagt med en slutspurt til at indhente det tabte. Jeg vil se at få skålet i champagne, og så begynde planlægningen af det kommende haveår.

Selv hvis det ikke er gået som først håbet, så har det nu været sjovt at starte denne blog op og jeg satser på at udvikle den videre i 2018. Den har også været påvirket af indendørsprojektene og vejret – det var først nu hvor jeg runder årets gang af, at jeg opdagede at min havejournal for 2017 ikke har været opdateret siden juni.

Nedenfor er opsummeret hvad der gik godt, hvad der gik mindre godt og noget om drivhuset. Skål og på gensyn i 2018.

Højdepunkter i haven

 • Vi har fået een af vores græsplæner renset for mos og genoprettet med græs og gødning. Den blev grøn igen.
 • I april startede jeg mit feed på instagram – dét som også vises her på siden. Det er en spændende måde at udforske haven på og dele de ting jeg finder. Nedenfor er gengivet de ni billeder der fik flest ‘likes’ (genereret på 2017bestnine.com) – med undtagelse af græshoppen og stranden er alle fotos taget i haven. 
De ni fotos fra mit instafeed i 2017 som har fået flest votes.
 • Drivhuset: som så meget i år gik pasningen nærmest i stå i juni – det er imponerende så godt det alligevel klarede sig med et minimum af pasning og hvordan vi alligevel fik en rimelig høst.
 • Udbytte på kvædetræet var fantastisk – for vi glemte at beskære det… I sidste ende fik jeg plukket for sent, men der var mere end nok til en god portion kvædemarmelade.

Ting der ikke gik som forventet

 • Vejret, først og fremmest. Det startede med et koldt forår og så var sommervejret uinspirerende. Nu siges det jo at der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning, og således har jeg også købt mig en havejakke til en pris der kan tåle nærkontakt med roser og brombær. Lad os se om det ikke hjælper til næste år.
 • Græsslåmaskinen er tilsyneladende i stykker. Den er 10 år gammel ja, men så stor er haven heller ikke.

I drivhuset

 • Det fungerede nok en gang fint med krydderurter plantet imellem tomaterne. Især basilikum og persille virker bedst.
 • Tomaterne var ikke det bedst udvalgte hold vi har haft: 
  • Cupido: Uinteressant
  • Bloody Butcher: Skuffede igen – plejede ellers at være sikker spiller
  • Indigo Beauty: Er bøf-agtig og gav ikke særlig meget
  • Sun Gold: God som altid
  • Piccolino: En medium oplevelse – jeg har prøvet mere spændende røde cocktail tomater
  • Bottondoro: God orange cherry tomat – kan måle sig med tangidel som har været favorit i mange år
 • På chilisiden var vi konservative. Vores Cayenne Long Slim plante blev syg (eller lus?), så måske vi skal have to af dem næste år. Lucky Seven var som forventet meget stærk – men udbyttet småt, så næppe én vi vil satse på næste år.

Relaterede indlæg

Havejournal 2017
Drivhuset 2017