Akvaristisk Nedtur

Akvarier skal være kasseformede, med mindre selvfølgelig der er tale om en smart hjørnemodel, buet front eller en mangekantet model. Og så skal de holde formen. De skal i hvert fald ikke begynde at bule ud på midten, sådan som det skete for mit akvarium en søndag sidst marts.

Udbuling på akvarium, efter at tværsprosse er knækket.

Årsagen var hurtigt fundet. Den tværsprosse der sidder på midten af akvariet og netop skal sikre at vandtrykket ikke deformerer akvariet og forårsager brud på enten glas eller limning, var knækket! Det var ikke et rart øjeblik, med udsigt til at få spredt 500 liter vand ud over stuegulvet, fisk inkluderet. I stor hast blev tanken tømt halvt, indtil udbulningen ikke var til at se. Med mere ro på kunne jeg overveje næste skridt. Reparer, udskift eller finde ny hobby? Hvad med de små og store fisk?

Den følgende mandag skabte klarhed. En ny sprosse blev bestilt og fiskene fanget op og sat i pleje (hvilket ikke er trivielt når fiskene er 15+ cm og har personlighed).

Det er heldigvis sjældent jeg er nødt til at fange fisk. “Bøvlet” er ikke ordet, og mens de største cichlider er relativt lette at fange, så måtte jeg fjerne det meste vand og alt træ og planter for at fange de sidste pansermaller. Vel, jeg havde alligevel længe haft lyst til at nyindrette…

Til sidst blev akvariet tømt for sten og så var det bare at vente på den nye sprosse og tænke over den nye indretning.

Nogle tips ved tømning af akvarium:

  1. Når der fjernes grus skal der være vand nok i akvariet til at gruset er dækket af vand, ellers kommer der let ridser på glasset.
  2. Det allersidste vand fjernes let med en fejebakke.
  3. Det er godt at have fiskenet i rette størrelse på alger, så man er forberedt på en uforudset indfangning.
  4. Jeg transporterede fiskene i plastikbøtter, samme type som bruges til at gemme mad i køleskabet. Man bør nok rense bøtterne grundigt for sæberester og eventuelt bruge bøtter der aldrig har rørt sæbe. Så forsigtig var jeg nu ikke og jeg tror faktisk at de fisk der døde kort efter udsætningen blev transporteret i nye bøtter.
  5. Det kan være svært at få alle fisk fanget op – jeg overså en pansermalle som var meget god til at gemme sig.